• 041 494 177

15.01.2018 09:42

Zaščita tačk v zimskem času

Odvisno od letnega časa zahtevajo tačke našega psa različno vrsto nege. Za tačke naših pasjih prijateljev moramo skrbeti skozi celo leto, vendar moramo biti v zimskem času še posebno pozorni.

Ob hudem mrazu lahko blazinice na tačkah popokajo, s čimer se ustvarijo ugodne razmere za nadaljnje težave, ki jih lahko dodatno ustvarijo sol in različne kemikalije po cestah, s katerimi posipajo ceste pozimi. Mrzel asfalt, sneg, led, sol in kemikalije lahko povzročijo rane in okužbe na tačkah našega psa, zato jih je pred zunanjimi vplivi potrebno zaščititi. Pred vsakim sprehodom uporabimo zaščitno mazilo, s katerim namažemo blazinice našega hišnega ljubljenčka. Pomembno je, da izberemo primerno mazilo. Vlažilne kreme za ljudi blazinice pasjih tačk naredijo mehkejše s čimer lahko povečamo možnost težav. Že med blazinice zdravih tačk se namreč znajo zagozditi razni tujki, grob teren, kamenčki in pesek pa bodo na mehkejših blazinicah še lažje delovali. Dobro je izbrati mazilo na voskasti osnovi, da se na blazinicah ustvari dodatna zaščitna plast, takšno mazilo pa bo tudi preprečilo škodljiv učinek soli, tujkom, blatu in mikrobom na že razpokanih ali suhih tačkah. Po sprehodu si vzemimo nekaj minut in skrbno preglejmo in očistimo blazinice in tačke. Umivanje je pomembno tudi zato, da pes z lizanjem tačk ne bi zaužil snovi, ki bi mu lahko povzročile težave. Najbolje je da po sprehodu kužku temeljito operemo trebuh in tačke s toplo vodo in jih dobro osušimo z brisačo. Lahko pa tudi tačke zbrišemo z mokro krpo in na tak način odstranimo umazanijo in škodljive snovi.

Po potrebi blazinice ponovno namažimo z negovalnim mazilom, da bodo zdrave in pripravljene na jutrišnje dogodivščine na prostem.

 

02.10.2017 19:32

Spremembe na koži po ultrazvočnem veterinarskem pregledu

Pri ultrazvočnem pregledu morajo veterinarji pogosto odstraniti dlako na določenem predelu telesa vašega kužka. Pomembno je to narediti zaradi zdravstvenih, sanitarnih ali drugih varnostnih razlogov za vašega ljubljenčka. Odvisno od načina in občutljivosti se pojavijo razne reakcije na pobritem predelu kože, ki niso nič neobičajnega, vendar pa so vseeno neprijetne. Pokažejo se znaki kot so rdeča in razdražena koža, občutljiva na dotik, ureznine, pri malo hujših reakcijah pa se pojavijo tudi manjši izpuščaji v obliki mehurčkov, kar spodbuja kužke, da se praskajo ali ližejo in tako lahko še poslabšajo svoje stanje.

Take spremembe se najpogosteje pojavljajo zaradi uporabe najmanjše velikosti brivnika in pobritja dlake preblizu do kože, zaradi nemirnosti kužka se ga lahko zareže, ob uporabi nenabrušene aparature, ali reakcija na ultrazvočni gel ob pregledu. Lahko je koža vašega ljubljenčka preprosto zelo občutljiva in bi potrebovala bolj nežen pristop.

Najboljši način za rešitev nastalega problema je, da pomirite oboleli predel in preprečite kužku, da si poslabša stanje z drgnjenjem, praskanjem in lizanjem. To je zelo pomembno, kajti vsako nadaljnjo draženje kože lahko povzroča krvavenje, hrastanje ali celo hujše infekcije. Fizično lahko preprečite ljubljenčku nadaljnjo draženje z ovratnikom, katerega dobite pri veterinarjih in v specializiranih živalskih trgovinah. Za izboljšanje samega stanja kože pa je dobra uporaba primernega mazila ali kreme. V primerih takih sprememb se priporoča uporaba sivkine kreme, ki koži in telesu vrača harmonijo in vzbuja občutek ugodja. Deluje kot pomirjevalo, neguje in ščiti nežno, razdraženo in občutljivo kožo. Posebno primerna je za odpravo težav pri boleznih z močnim srbenjem, kar pa je eden od prvotnih znakov razdražene kože, če pride do težav po takih veterinarskih pregledih.

Ob doslednosti uporabe mazil s takimi učinkovitostmi boste hitro pripomogli k hitri ozdravitvi in boljšemu počutju. Ob vsemi nadaljnjimi podobnimi situacijami pa opozorite na občutljivost kože vašega ljubljenčka, kajti z dobro komunikacijo in pazljivostjo se takim težavam lahko izognete, ali pa vsaj zmanjšate njihovo intenzivnost.

20.09.2017 19:06

Pozitivna uporaba kamilice pri kužkih

Kamilica je ena izmed najpogostejših zelišč uporabljeno za čaje. Kadarkoli nekdo razmišlja o kamilici, morda ne pomislijo, da jo je mogoče uporabiti lokalno za zdravljenje različnih kožnih stanj. Tudi za pse, ki trpijo zaradi suhih, razpokanih tačk, ima kamilica nekaj močnih lastnosti, zaradi katerih je pomembna sestavina za mazila za suhe in razpokane tace.

Že tisočletja se uporablja v številnih kulturah v medicinske namene in kot blago pomirjevalo. To je eden od glavnih razlogov, zakaj se jo običajno uporablja v čajih, zlasti v poznejših večernih in nočnih urah. Uporabljen je bil za zdravljenje številnih zdravstvenih težav, vključno z zgago, slabostjo, želodčnimi težavami in bruhanjem.

Pozitivne učinke kamilice so poznali tako Stari Grki, kot tudi v Egipčanskih časih. Obstajajo zgodovinski viri in dokumenti, ki poudarjajo uporabo kamilice skozi zgodovino kot blage sedative, za zdravljenje nekaterih alergij, ublažitev mišičnih krčev in več. Danes se kamilica običajno uporablja kot dodatek ali kot čaj, lahko pa jo je mogoče uporabiti tudi topično. Učinkovito pomaga koži se hitrejše zdraviti, če se uporablja v topikalni obliki, na primer v obliki mazila ali kreme za pse. Psi nimajo sposobnosti za proizvodnjo maščobnih kislin v telesu, kar je pomemben sestavni del zdrave kože, močnega, zdravega smrčka, in zdravih tačk. Če ne dosežejo zadosten vnos dodatkov z vsebnostjo teh maščobnih kislin, lahko sledi v težave z razpokano ali obolelo kožo. Kamilica blagodejno deluje pri kožnih vnetjih, opeklinah, preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov ter preprečuje pojav alergij.

Priporočamo ogled kamilične kreme iz naše spletne trgovine Florynka.

V zadnjih letih je bilo opravljenih več raziskav o pozitivnih učinkih kamilice pri različnih kožnih obolenjih. Nekatere raziskave zdaj kažejo, da je kamilica lahko enako učinkovita kot lekarniško izdelane kreme z nenaravnimi sestavinami za zdravljenje ekcemov in suhe kože. S svojo bogato sestavo izredno dobro deluje na vse pojave na koži, preprečuje probleme s kožo, spodbuja njeno obnavljanje in jo ojača, ter ublaži njeno občutljivost.

Ko pasje tačke postanejo suhe in razpokane, je pomembno, da jih čim prej obravnavamo. S kamilico kot aktivno sestavino v kremi ali v obliki mazila z drugimi sestavinami, je lahko zelo učinkovita pri izboljšanju celjenja ran in hitrejšemu zdravljenju. To pomaga vašemu ljubljencu, da se počutijo bolje in imajo zdrave tačke v čim krajšem času, kar bo privedlo do bolj aktivnega psa in brezskrbnost tako za psa, kot za njegovega najboljšega prijatelja.